BEDRIJF WERKT TWEE JAAR LANG IN GROOTSTE GEHEIM AAN PROJECT
Poperinge 01/06/2017 – 02u56

De NAVO-tafel is 26 meter lang en er kunnen ongeveer 50 mensen aan plaatsnemen. – Michael Depestele
De Amerikaanse president Donald Trump zat vorige week aan een tafel ‘made in Poperinge’. “Ongeveer twee jaar hebben we immers in alle geheim gewerkt aan het meubilair voor het nieuwe NAVO-gebouw”, legt zaakvoerder Dries De Backer van Drafab uit.

Zaakvoerders Hilde Rabaey en Dries De Backer van Drafab. – Michael Depestele
Al het vaste conferentiemeubilair in het nieuwe NAVO-gebouw – alles tesamen zo’n 800 stukken – is afkomstig uit het Poperingse familiebedrijf Drafab, dat in 1926 opgericht en intussen aan zijn 3de generatie toe is. “Waaronder dus ook de tafel waar Trump aan zat”, legt zaakvoerdster Hilde Rabaey uit. “Ook de bars en eetzalen werden door ons ingericht. In 2014 hoorden we dat er een nieuw NAVO-gebouw zou komen en dat er een aanbesteding zou komen voor de inrichting. We hielden onze oren en ogen open. We zorgden ervoor dat de veiligheidsmachtigingen in orde waren en onze offerte werd opgemaakt en ingediend. De euforie was dan ook groot toen we het project binnenhaalden. Het was de kers op de taart. Tegelijkertijd was het een enorm spannend project: de manier van werken, de discretie, de veiligheid maakten het allemaal wat specialer. Het project kon de mist ingaan door de maatregelen die we moesten nemen.” navo

Screenings
“Buiten Drafab was het niet geweten dat we meubilair maakten voor het NAVO-gebouw. In het bedrijf kregen de plannen en andere documenten de naam ‘Project X’ om de discretie te bewaren. Meerdere keren werden we ook gescreend door de nationale veiligheidsraad om te zien hoe we omgingen met de documenten. Het was een uitdaging. Dat we dit project tot een goed einde hebben gebracht, betekent veel voor ons.”

Veel studiewerk
“Het was echt moeilijk om bepaald meubilair technisch uit te werken. In de hoofdconferentiezaal moest het logo van NAVO worden verwerkt in de conferentietafel. De Amerikaanse architect is naar ons gekomen om de plannen te bespreken en hij wist zelf niet of het prototype wel mogelijk zou zijn. Er is heel wat studiewerk aan vooraf gegaan”, legt Hilde uit. De tafel waar Donald Trump heeft aangezeten is 26 meter lang. “Er kunnen een 50-tal mensen rond. Het was de bedoeling dat de tafel verplaatsbaar was, dus werd ze opgebouwd uit 14 aparte modules die in elkaar kunnen geschoven worden.” Ook in het Europees parlement, Brussels parlement, het Huis van Vlaamse Volksvertegenwoordigers, enkele hogescholen en openbare bibliotheken staat meubilair van het Poperingse bedrijf. Het verhaal tussen Drafab en NAVO is nog niet afgelopen. Het bedrijf is bezig met een nieuwe opdracht voor het commandocentrum van de SHAPE nabij Bergen.

“Dit project zit nog in de kinderschoenen, maar we zitten inderdaad niet stil.”